Har du frågor eller funderingar?

Nedan bör du finna svar på de flesta av dina frågor eller funderingar. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi stöter på, och även kortfattat förklarat de flesta grundläggande saker kring våra produkter.

Allmänt

På vår hemsida hittar du svar på de flesta frågor annars kontaktar du din återförsäljare eller vår support.

E-mail: support@swatab.com
Telefon: +46 73-346 69 08

DIRO® filtersystem producerar DIRO® vatten som har renande förmågor på textiler. DIRO® vatten används istället för tvättmedel i din tvättmaskin och dess renande egenskaper har testats av SWEREA IVF.

Vanligt kranvatten leds genom ett filtersystem till en tank och därifrån med hjälp av en pump till tvättmaskinen

Det finns så många tillverkare med varierande kvalitet att vi inte kan lova att alla tvättmaskiner är kompatibla med ett DIRO® system. Men vi har inte sett någon påverkan på de vanligaste märkena. Kontakta er tillverkare om osäkerhet finns.

DIRO® vatten är temperaturoberoende och kan användas vid alla de vanliga programmen 30,40,60 och 90 grader. Tester har även visat att det blir rent med kallvatten.

DIRO® filtersystem är till för tvättning av textilier i tvättmaskin.

Tvättmedel kan ha en negativ påverkan på vår miljö och hälsa. Med vårt DIRO® filtersystem skapas ett kemikaliefritt tvättmedel som vi kallar DIRO® vatten. Ditt ekologiska fotavtryck minskar och man minskar också risken för att utveckla kontaktallergier på grund av hudkontakt med de kemikalier från tvättmedlet som sitter kvar i kläderna.

Livslängden på ett DIRO® filtersystem är beräknad till ca 15 år under förutsättning att filterbyten och underhåll sköts.

I det vatten som kommer ut från maskinerna finns det endast smutspartiklar från tvätten, vilket minskar påfrestningen för reningsverken.

Efter byte sorteras filtren som brännbart avfall

Vanliga frågor

Det finns i dagsläget inga kriterier hos EU-Ecolabel för ett tvättsystem som är helt kemikaliefritt.

DIRO® filtersystem kopplas mellan ditt inkommande vatten och din befintliga tvättmaskin. Vattnet omvandlas till ett unikt ultrarent vatten, som gör tvätten ren helt utan tvättmedel och andra tillsatser. Barnens textilier blir rena, mjuka och sköna, med en fräsch neutral doft utan sköljmedel.

Vårt DIRO® filtersystem är testat av oberoende testinstitut enligt samma metod som testar vanligt tvättmedel, vid dessa tester uppnådde vårt DIRO® filtersystem godkänd rengöringseffekt enligt EU-Ecolabel. Det tvättar lika rent som på marknaden vanligt förekommande tvättmedel.

Alla svåra fläckar bör man alltid så snabbt som möjligt skölja med kallt vatten och därefter tvätta plagget så snart som möjligt. Vid svåra fläckar kan man använda fläckborttagningsmedel (Läs alltid igenom bruksanvisningen hur man använder fläckborttagningsmedlet).

Ja, man kan behandla fläcken med galltvål, ättika eller någon annan typ av fläckborttagningsmedel och blekmedel som är lämpligt för den typ av fläck det gäller (Kontrollera alltid med tillverkaren av klädesplagget hur man bäst avlägsnar en särskild fläck och läs alltid igenom bruksanvisningen hur man använder fläckborttagningsmedlet). Tänk också på att alltid använda medel som är allergi och miljövänliga.

Normalt sett är vårt system väldigt bra mot fläckar av fett, om en fläck finns kvar på kläderna kan du använda ett fläckborttagningsmedel på fläcken precis som tidigare (Läs alltid igenom bruksanvisningen hur man använder fläckborttagningsmedlet). Tänk också på att alltid använda medel som är allergi och miljövänliga.

I en del tvättmedel finns det s.k. optiska kemikalier som är designade för att gömma fläckarna så att de inte syns, när du tvättar med vårt DIRO® vatten försvinner tvättmedlet från kläderna och ¨övermålade¨ fläckar blir synliga igen. Dessa försvinner dock normalt sett efter några tvättar.

Det finns inga partiklar i DIRO® vatten som kan binda sig till fibrerna i tyget därför blir tvätten mjuk utan sköljmedel.

Vi rekommenderar att man inte använder sköljmedel. Tvätten blir mjuk ändå och om personen som tvättar efter dig är allergiker kan kemikalierester från din tvätt orsaka en allergisk reaktion.

DIRO® vatten är kemikalie- och allergifritt och har därför ingen tvättmedelslukt och får inte heller innehålla några parfymämnen.

När tvätten är torr luktar den fräscht, lite som om den skulle ha hängt ute och torkat. När du tar ut den blöta tvätten ur maskinen luktar den blött tyg, t.ex. kläder av bomull luktar blöt bomull.

Ja, DIRO® vatten är helt kemikaliefritt och innehåller inga doftämnen.

Du kan köpa doftlappar som kan läggas i torktumlaren eller köpa/göra doftpåsar med t.ex. lavendel, kanel, jasmin mm som du lägger in i garderoben/byrålådan bland dina kläder. Du kan även sätta in ett otänt doftljus i valfri doft bland dina kläder i garderoben.

Du får en förbättrad hälsa, minskad risk för kontaktallergi och bidrar till en bättre miljö.

Minskade underhållskostnader för maskiner och avlopp. En lägre miljöpåverkan. Minskad mängd sopor. Minskad energiförbrukning

Ja, du kan till och med sänka dina kostnader genom att tvätta med lägre temperaturer och mindre tid i torktumlare.

Livslängden på ett DIRO® filtersystem är beräknad till ca 15 år under förutsättning att filterbyten och underhåll sköts.

Tvättråd

Ju äldre fläcken är, desto svårare blir den att avlägsna.
Får ni en svår fläck tvätta omedelbart för bästa effekt.

Tänk på att inte fylla tvättmaskinen med mer tvätt än vad tillverkaren rekomenderar.

Varför skall man undvika tvättmedel

I en del tvättmedel finns en kemikalie som heter Zeoliter. Tvättmedel kan bestå upp till 30% av denna kemikalie. Eftersom en del av det tvättmedel du använder stannar kvar i kläderna, ramlar detta medel av som ett damm. Partiklarna är dessutom så små att de kommer ned i lungorna, allt enligt ny forskning från LTH i Lund.

Tvättmedel innehåller en mängd olika kemikalier, forskare har ganska bra koll på vad de gör var för sig men nu pratar dom om coctaileffekten.

Cocktaileffekt gör kemikalier giftigare. Den kunskap som finns om olika kemikaliers effekter baseras på studier av en kemikalie i taget. När olika kemikalier blandas kan deras effekt förändras, det brukar kallas cocktaileffekten och diskuteras alltmer bland forskarna , läs mer på Karolinska institutet.
http://ki.se/forskning/cocktaileffekt-gor-kemikalier-giftigare

Optiska vitmedel är fluorescerande ämnen som får ögat att uppfatta tvätten som vitare än den är. De omvandlar osynligt UV-ljus till vitt synligt ljus, vilket döljer fläckar som medlet fastnat på. Optiska vitmedel är svårnedbrytbara och förekommer endast i tvättmedel som inte är miljömärkt.

Vita textilier innehåller ofta optiska vitmedel när vi köper dem, och blir naturligt gråare ju fler gånger de tvättas.

Konserveringsmedel används för att förhindra mögel och bakterier. Det gäller främst vattenbaserade produkter, t ex flytande tvättmedel. Konserveringsmedlens nedbrytbarhet varierar och de är giftiga i skiftande grad. För att en produkt ska kunna miljömärkas krävs konserveringsmedel som lätt bryts ned och det får bara finnas i små mängder.

LAS är en miljöfarlig tensid som länge varit borta från den svenska tvättmedelsmarknaden, men nu kan dyka upp på lågprisimport och parallellimporterade icke miljömärkta tvättmedel.

Parfymer används bl a för att försöka dölja lukten av de övriga ämnena i tvättmedlet. Parfymer kan hos känsliga personer orsaka allergier.

Har du frågor?

Kontakta oss gärna med dina frågor eller funderingar, så svarar vi så snart vi kan.

Kontakt