Förskolor

Vi kan hjälpa er att minska kemikalieanvändningen i förskolan.

Våra barn är det viktigaste vi har! Forskning visar att kontaktallegin ökar stadigt.

Idag utsätts barnen på förskolor för kemikalier från alla möjliga håll, bland annat från tvättmedel och sköljmedel.

Naturskyddsföreningen har tillsammans med landets kommuner gjort en undersökning om barns utsatthet för kemikalier på våra förskolor. Resultatet är skrämmande.

Vi på SWATAB kan hjälpa er att helt ta bort kemikalierna från era tvättmaskiner.

Vi har utvecklat DIRO® filtersystem, där vi tvättar helt utan kemikalier med en tvätteffekt som är lika bra som vanliga på marknaden förekommande tvättmedel. En av målgrupperna vi har fokuserat mest på är just barn på förskolan.

Antal kontaktallergiker ökar, idag har 20 % av Sveriges befolkning någon form av kontaktallergi. Våra tvättmaskiner blir mer och mer vattensnåla och kemikalierna blir starkare och starkare för att kunna avlägsna smuts trots den minskade vattenförbrukningen. Dessutom är många tvättmedel ”designade” för att stanna kvar på kläderna efter en tvätt för att ge en s.k. optisk vithet, d.v.s. man ”målar över” fläcken.

I och under tvättmaskinernas tvättmedelsfack och gummilister kan det bildas ett svartmögel som avger mögelgiftet Mycotoxin, Mycotoxin är både cancerframkallande och luftburet.

I tvätt som tvättas med tvättmedel i pulverform kan det finnas en kemikalie som heter Zeolit. Zeoliter finns i tvättmedel som mjukgörare och eftersom en del av tvättmedlet (upp till 25 %) stannar kvar i fibrerna ramlar detta av som ett fint damm som barnen kryper runt och andas in. Partiklarna är så små (1-5 microcentimeter) att de går ner i lungorna.

Enligt socialstyrelsen har barn med astma i åldersgruppen 4 – 12 år ökat med 50 % mellan 2003 och 2011.

Vi på SWATAB har nu lösningen på dessa problem. Vi kan hjälpa er att minska mängden kemikalier på er förskola. Ni kan stärka er miljöprofil och erbjuda föräldrarna en förskola där all tvätt sker kemikaliefritt.
DIRO® filtersystem är testat av SVEREA IVF och Statens Provningsanstalt SP.

 

Hur fungerar det?

DIRO® filtersystem kopplas mellan ditt inkommande vatten och din befintliga tvättmaskin. Vattnet omvandlas till ett unikt ultrarent vatten, som gör tvätten ren helt utan tvättmedel och andra tillsatser. Barnens textilier blir rena, mjuka och sköna, med en fräsch neutral doft utan sköljmedel.

Hur gynnar detta er verksamhet?

En minskad kemikalieanvändning kan hjälpa er att miljöcertifiera verksamheten och är dessutom ett stort steg i arbetet mot en giftfri förskola.

Alla textilier kan tvättas med detta system, även städredskap som moppar och trasor blir rena och fräscha.

Vad krävs för att komma igång?

Om ni redan har en tvättmaskin så behövs det troligtvis inte mer än ett DIRO® filtersystem som kopplas in mellan inkommande vatten och tvättmaskinen.

Vi kommer gärna ut för att berätta hur vi kan hjälpa er förskola att komma närmare en kemikaliefri vardag och lämnar en kostnadsfri offert.

 

Anders Rafstedt-0964

Anders Rafstedt

Kontakta mig för mer information, via telefon eller formuläret nedan. Tel: +46 (0) 721-910 023