Tvätteri

Kemikaliefri tvätt

Vi har utvecklat DIRO® filtersystem, där vi tvättar helt utan kemikalier med en tvätteffekt som är lika bra som vanliga på marknaden förekommande tvättmedel.

Ett tvätteri använder mängder med kemikalier som dess medarbetare och kunder kommer i kontakt med, detta kan orsaka allergier, torr hud och mycket annat.

Kemikalierna orsakar också slam i avloppen vilket kan bli dyrt att rengöra.

Här nedan följer några anledningar till att sluta använda kemikalier.

Antal kontaktallergiker ökar, idag har 20 % av Sveriges befolkning någon form av kontaktallergi. Våra tvättmaskiner blir mer och mer vattensnåla och kemikalierna blir starkare och starkare för att kunna avlägsna smuts trots den minskade vattenförbrukningen. Dessutom är många tvättmedel ”designade” för att stanna kvar på kläderna efter en tvätt för att ge en s.k. optisk vithet, d.v.s. man ”målar över” fläcken.

I och under tvättmaskinernas tvättmedelsfack och gummilister kan det bildas ett svartmögel som avger mögelgiftet Mycotoxin, Mycotoxin är både cancerframkallande och luftburet.

I tvätt som tvättas med vanligt tvättmedel i pulverform kan det finnas en kemikalie som heter Zeolit. Zeoliter finns i tvättmedel som mjukgörare och eftersom en del av tvättmedlet (upp till 25 %) stannar kvar i fibrerna ramlar detta av som ett fint damm. Partiklarna är så små (1-5 microcentimeter) att de går ner i lungorna.

Den kanske viktigaste anledningen för en verksamhet är personalhälsan, utan kemikalier kommer personalen att må bättre.

Vi på SWATAB har nu lösningen på dessa problem. Vi kan hjälpa er att minska mängden kemikalier på tvätteriet. Ni kan stärka er miljöprofil och erbjuda era kunder en verksamet där all tvätt sker kemikaliefritt.
DIRO® filtersystem är testat av SVEREA IVF och Statens Provningsanstalt SP.

Hur fungerar det?

Ett DIRO® system kopplas in och placeras mellan det inkommande vatten och den befintliga tvättmaskinen. Vattnet omvandlas till ett unikt ultrarent vatten, som gör tvätten ren helt utan tvättmedel och andra tillsatser. Textilierna blir rena, mjuka och sköna med en fräsch neutral doft utan sköljmedel.

Hur gynnar detta er verksamhet?

  • Minskade utsläpp
  • Ökad personal hälsa
  • Minskade kostnader för driften av tvätteriet
  • Mindre nedskräpning i lokalen
  • Minskat underhåll
  • Ökad livslängd på maskinerna
  • Tvättning vid 30˚
  • Kortare torktider

Vad krävs för att komma igång?

Det behövs troligtvis inte mer än ett DIRO® system eftersom det kopplas in mellan inkommande vatten och tvättmaskinen(er). Eftersom tvätterier kan se olika ut kommer vi gärna ut och inspekterar och ger en offert på hur vi kan hjälpa verksamheten att komma närmare en kemikaliefri vardag.

Anders Rafstedt-0964

Anders Rafstedt

Kontakta mig för mer information, via telefon eller formuläret nedan. Tel: +46 (0) 721-910 023