Scandinavian Water Technology AB

Jägershillgatan 26

213 75 Malmö

Sverige
 

E-post: info@swatab.com

Faktura-adress: lin3661@pdf.grantthornton.se

Copyright © 2019 SWATAB, All rights reserved

Vanliga frågor

Om ni har ett miljövänligt system, varför är det inte märkt med EU-Ecolabel?

 

Det finns i dagsläget inga kriterier hos EU-Ecolabel för ett tvättsystem som är helt kemikaliefritt.

Hur kan det blir rent utan tvättmedel?

 

DIRO® filtersystem kopplas mellan ditt inkommande vatten och din befintliga tvättmaskin. Vattnet omvandlas till ett unikt ultrarent vatten, som gör tvätten ren helt utan tvättmedel och andra tillsatser. Barnens textilier blir rena, mjuka och sköna, med en fräsch neutral doft utan sköljmedel.

Blir kläderna verkligen rena utan kemikalier?

 

Vårt DIRO® filtersystem är testat av oberoende testinstitut enligt samma metod som testar vanligt tvättmedel, vid dessa tester uppnådde vårt DIRO® filtersystem godkänd rengöringseffekt enligt EU-Ecolabel. Det tvättar lika rent som på marknaden vanligt förekommande tvättmedel.

Tar det bort svåra fläckar, banan, blod etc.?

 

Alla svåra fläckar bör man alltid så snabbt som möjligt skölja med kallt vatten och därefter tvätta plagget så snart som möjligt. Vid svåra fläckar kan man använda fläckborttagningsmedel (Läs alltid igenom bruksanvisningen hur man använder fläckborttagningsmedlet).

Om jag har en svår fläck på kläderna, kan jag använda fläckborttagningsmedel då?

 

Ja, man kan behandla fläcken med galltvål, ättika eller någon annan typ av fläckborttagningsmedel och blekmedel som är lämpligt för den typ av fläck det gäller (Kontrollera alltid med tillverkaren av klädesplagget hur man bäst avlägsnar en särskild fläck och läs alltid igenom bruksanvisningen hur man använder fläckborttagningsmedlet). Tänk också på att alltid använda medel som är allergi och miljövänliga.

Fettfläcken gick inte bort, hur gör jag då?

 

Normalt sett är vårt system väldigt bra mot fläckar av fett, om en fläck finns kvar på kläderna kan du använda ett fläckborttagningsmedel på fläcken precis som tidigare (Läs alltid igenom bruksanvisningen hur man använder fläckborttagningsmedlet). Tänk också på att alltid använda medel som är allergi och miljövänliga.

När jag tvättade med DIRO® verkade det som en gammal fläck kom tillbaka, varför?

 

I en del tvättmedel finns det s.k. optiska kemikalier som är designade för att gömma fläckarna så att de inte syns, när du tvättar med vårt DIRO® vatten försvinner tvättmedlet från kläderna och ¨övermålade¨ fläckar blir synliga igen. Dessa försvinner dock normalt sett efter några tvättar.

Hur kommer det sig att tvätten blir så mjuk?

 

Det finns inga partiklar i DIRO® vatten som kan binda sig till fibrerna i tyget därför blir tvätten mjuk utan sköljmedel.

Kan jag använda sköljmedel?

 

Vi rekommenderar att man inte använder sköljmedel. Tvätten blir mjuk ändå och om personen som tvättar efter dig är allergiker kan kemikalierester från din tvätt orsaka en allergisk reaktion.

Tvätten luktar ingenting, varför då?

 

DIRO® vatten är kemikalie- och allergifritt och har därför ingen tvättmedelslukt och får inte heller innehålla några parfymämnen.

Luktar det nytvättat?

 

När tvätten är torr luktar den fräscht, lite som om den skulle ha hängt ute och torkat. När du tar ut den blöta tvätten ur maskinen luktar den blött tyg, t.ex. kläder av bomull luktar blöt bomull.

Jag och många andra är överkänsliga mot kemiska dofter, hjälper detta mig?

 

Ja, DIRO® vatten är helt kemikaliefritt och innehåller inga doftämnen.

Jag vill att min tvätt ska ha en doft, hur gör jag då?

 

Du kan köpa doftlappar som kan läggas i torktumlaren eller köpa/göra doftpåsar med t.ex. lavendel, kanel, jasmin mm som du lägger in i garderoben/byrålådan bland dina kläder. Du kan även sätta in ett otänt doftljus i valfri doft bland dina kläder i garderoben.

Vad vinner jag som privatperson på det här?

 

Du får en förbättrad hälsa, minskad risk för kontaktallergi och bidrar till en bättre miljö.

Vad vinner jag som fastighetsägare på det här?

 

Minskade underhållskostnader för maskiner och avlopp. En lägre miljöpåverkan. Minskad mängd sopor. Minskad energiförbrukning.

Är energikostnaden samma som vanlig tvätt?

 

Ja, du kan till och med sänka dina kostnader genom att tvätta med lägre temperaturer och mindre tid i torktumlare.

Hur lång är livslängden på ett DIRO® filtersystem?

 

Livslängden på ett DIRO® filtersystem är beräknad till ca 15 år under förutsättning att filterbyten och underhåll sköts.

Tvättråd

Tänkvärt om fläckar

Ju äldre fläcken är, desto svårare blir den att avlägsna.
Får ni en svår fläck tvätta omedelbart för bästa effekt.

Överfylld tvättmaskin?

Tänk på att inte fylla tvättmaskinen med mer tvätt än vad tillverkaren rekomenderar.

Varför skall man undvika tvättmedel

Damm

I en del tvättmedel finns en kemikalie som heter Zeoliter. Tvättmedel kan bestå upp till 30% av denna kemikalie. Eftersom en del av det tvättmedel du använder stannar kvar i kläderna, ramlar detta medel av som ett damm. Partiklarna är dessutom så små att de kommer ned i lungorna, allt enligt ny forskning från LTH i Lund.

Coctaileffect

Tvättmedel innehåller en mängd olika kemikalier, forskare har ganska bra koll på vad de gör var för sig men nu pratar dom om coctaileffekten.

Cocktaileffekt gör kemikalier giftigare. Den kunskap som finns om olika kemikaliers effekter baseras på studier av en kemikalie i taget. När olika kemikalier blandas kan deras effekt förändras, det brukar kallas cocktaileffekten och diskuteras alltmer bland forskarna , läs mer på Karolinska institutet.
http://ki.se/forskning/cocktaileffekt-gor-kemikalier-giftigare

Optiska vitmedel

Optiska vitmedel är fluorescerande ämnen som får ögat att uppfatta tvätten som vitare än den är. De omvandlar osynligt UV-ljus till vitt synligt ljus, vilket döljer fläckar som medlet fastnat på. Optiska vitmedel är svårnedbrytbara och förekommer endast i tvättmedel som inte är miljömärkt.

Vita textilier innehåller ofta optiska vitmedel när vi köper dem, och blir naturligt gråare ju fler gånger de tvättas.

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel används för att förhindra mögel och bakterier. Det gäller främst vattenbaserade produkter, t ex flytande tvättmedel. Konserveringsmedlens nedbrytbarhet varierar och de är giftiga i skiftande grad. För att en produkt ska kunna miljömärkas krävs konserveringsmedel som lätt bryts ned och det får bara finnas i små mängder.

LAS

LAS är en miljöfarlig tensid som länge varit borta från den svenska tvättmedelsmarknaden, men nu kan dyka upp på lågprisimport och parallellimporterade icke miljömärkta tvättmedel.

Parfymer

Parfymer används bl a för att försöka dölja lukten av de övriga ämnena i tvättmedlet. Parfymer kan hos känsliga personer orsaka allergier.

Har du frågor?

 

Kontakta oss gärna med dina frågor eller funderingar, så svarar vi så snart vi kan.

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER