Vår historia

SWATABs grundare ville hitta en hållbar lösning för att minska sin kemikalieanvändning i den egen verksamheten. Lösningen blev startskottet för något helt nytt.

Swatab Korthet

SWATAB i korthet

SWATAB har sedan 2014 hjälpt våra kunder att minska sina kostnader och samtidigt då minskat deras miljöpåverkan.

SWATABs första patent godkändes av EPO år 2016 och gäller i Europa, USA och Kanada. I mars 2020 godkändes även det andra patentet. Idag är SWATABs DIRO-vatten på sprayflaska miljömärkt av Naturskyddsföreningen.

2023 förvärvades SWATAB av Sandberg Development. Investeringen är helt i linje med koncernens satsning på vattenteknik med stor tillväxtpotential.

SWATABs historia

Historien om SWATAB börjar på en familjegård strax utanför Kristianstad. Grundarna hade ett måleriföretag tillsammans, vilket innebar ett arbete nära kemikalier. När fasader ska rengöras från smuts, alger och mögel innan målning används nämligen stora mängder rengöringsmedel. Om dessa inte samlas upp sköljs de rakt ned i det kommunala avloppet eller genom jordlagren ned till grundvattnet. De började därför fundera på om det inte fanns ett bättre alternativ?

Genom research fann de ett tvättsystem som använde ultrarent avjoniserat vatten för att rengöra fönster och till viss del fasader. Systemet köptes in och de kunde rengöra fullvärdigt utan kemikalier och dessutom med lågtryck istället för högtryck. De hade hittat lösningen på sitt miljöproblem.

Upptäckten inspirerade, varpå de funderade på om rengöring utan kemikalier även kunde fungera inom andra områden såsom städ och tvätt av städmaterial. Men innan de kunde göra det var de tvungna att ta fram ett system för att få in det ultrarena avjoniserade vattnet i tvättmaskinen. Grundarna beställde olika delar från USA för att bygga ihop ett eget filtersystem mellan vattenkranen och tvättmaskinen. Till slut hade de ett system som tvättade rent städmaterialet utan att varken tillsätta tvättmedel eller sköljmedel.

Snart märkte de även att andra började intressera sig för deras tvättsystem. Då förstod de att de hade en affärsidé – DIRO-filtersystem. Det de inte visste då var i vilken hög utsträckning tvätt- och städmedel förstör vår miljö och hälsa. Upptäckten skulle således även kunna förändra och förbättra vår planet.

SWATAB har återförsäljare över hela landet och partners som bland annat Podab och Miele som är specialister på tvättmaskiner för professionell tvätt av städmaterial.

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.