2022-12-21

Årskrönika 2022

Årskrönika 2022

2023 blir året då fler och fler sluter den kemikaliefria cirkeln

2022 var året då vi äntligen fick börja skifta vårt fokus från handsprit och bakterier, och istället lägga det på hållbar lokalvård. Fler och fler har kunnat gå mot att tillsammans med oss på SWATAB jobba mot ett kemikaliefritt samhälle.

Vårt år har bjudit på många intressanta och spännande möten med befintliga kunder och potentiella sådana. I juni medverkade vi på H22 mässan och bjöd in till RecoLab i Helsingborg, som är framtidens reningsverk. Istället för ett avloppsrör kommer alla konsumenter i framtiden ha tre: ett för matavfall som omvandlas till pellets, ett för dusch- och tvättvatten som cirkuleras till bassänger och bevattning och ett klassiskt avlopp. Vi fick vara med och visa upp RecoLab och vår forskning för inbjudna gäster från kommun, städbolag och andra företag vilket var väldigt uppskattat av deltagarna!

I oktober befann vi oss i Gävle och bjöd även där in kommunanställda, städare och tjänstemän till Engeltofta. Där berättade Laxå Kommun om sin miljöresa och hur de gått från att testa att städa med avjoniserat vatten till att bli årets miljökommun. Det är ett fantastiskt arbete de gjort och väldigt intressant att lyssna på. Laxå Kommun är en av 26 kommuner som idag använder SWATABs ultrarena avjoniserade vatten, DIRO för städ och tvätt. Det är 10% av alla Sveriges kommuner!

En annan höjdpunkt från året som gått var vårt deltagande vid Clean & Facility-mässan i Stockholm i november. Där tvättade vi live med DIRO vatten och lät intresserade titta, känna och lukta. Resultatet av mässan blev 23 intresserade kommuner och mycket roligt extra arbete för oss. Glädjande var också att vår kund och samarbetspartner SESAB i Malmö vann priset som ÅRETS MILJÖFÖRETAG i branschen.

Slutligen avrundade vi 2022 med en stor nyhet – SWATAB blir förvärvade av Sandberg Development. Det är ett familjeägt bolag som genom aktivt ägande i innovationsdrivna bolag bidrar till tillväxt och samhällsnytta, och som sedan tidigare gjort stora satsningar på vattenteknik. För SWATAB kommer detta att innebära jättemycket.

När vi nu går in i 2023 ser vi att det här med att städa med DIRO  vatten börjar bli vedertaget och något som många kommuner och städbolag redan har stor glädje av. Nu börjar nyfikenheten väckas för att använda DIRO vattnet även i tvättmaskiner. Genom att både tvätta och städa kemikaliefritt med DIRO sluts cirkeln för framtidens hållbara lokalvård. Det är något vi verkligen ser fram emot!

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.