2022-09-21

Bleka kläderna med citron? Här kommer fem knep för att tvätta mer hållbart

Bleka Med Citron 1200X800.Jpg

Vilket tvättmedel ska jag välja, ska jag skippa torktumlaren och finns det egentligen något blekmedel som är hållbart för miljön? I vår nya artikelserie dödar vi myter och kommer med hållbara husmorsknep för att tvätta och städa mer hållbart. En seger både för dig och för miljön.

I början av 1900-talet fanns varken tvättmedel eller några mirakelmedel som tog bort svåra fläckar på kläder, istället tog man vad man hade hemma. Låt dig inspireras nedan av tidigare knep och hur du kan tvätta mer hållbart.

Ättika som sköljmedel  

Vill du använda sköljmedel går det utmärkt att använda ättika. Det tar bort dålig lukt i tyger och håller tvättmaskinen fräsch. Som ett extra plus har ättikan antibakteriella egenskaper. Färgerna håller bättre med hjälp av ättikan och frotté förlorar inte sin uppsugningsförmåga. Ättika hjälper också mot statisk elektricitet.

Torka rätt

Att torktumla kräver mindre energi än att hänga in kläderna i ett torkskåp. Det allra bästa är förstås att låta tvätten torka naturligt. På sommaren kan du med fördel hänga ut tvätten och låta den torka utomhus. Även under årets kallaste månader kan du, speciellt om tvätten centrifugerats, låta tvätten hängtorka på natten i till exempel vardagsrummet.

Blek kläderna miljövänligt

Nästan alla vittvättmedel innehåller blekmedel, men bleka kan du göra själv. Om du vill bleka hela tyget kan du lägga det i en balja och hälla i:

  • 4 liter ljummet vatten
  • 0,5 dl bikarbonat
  • En pressad citron

Rör runt så att allt löser sig. Lägg i det som skall blekas och låt stå över natten. Tvätta sedan som vanligt.

Glöm inte heller bort att solen är en av den mest naturliga och effektiva blekningsmetoderna vi har. Har du möjlighet att hänga upp dina vita textilier i solskenet så både bleker och torkar tvätten fint. Har du enstaka fläckar som du vill bleka kan du spraya citron på fläcken och hänga upp i solen.

Hoppa över tvätten

Nej då, vi menar inte att du ska sluta tvätta dina kläder, bara mer sällan. Enligt Mats Johansson, textilexpert vid Borås Högskola, tvättar vi oftare än vi behöver. Att torka bort fläckar för hand och ta för vana att vädra kläderna mellan varje användning gör att du kan tvätta lite mer sällan, och bara när det är absolut nödvändigt. 

Välj rätt tvättmedel

Med exempelvis DIRO-vatten, som är ett ultrarent avjoniserat vatten, kan du få ren tvätt och tvätta helt utan tvättmedel och sköljmedel. Om du inte kan tvätta med DIRO får du göra det näst bästa och välja ett flytande miljömärkt tvättmedel. Att välja ett tvättmedel märkt med Svanen, EU-blomman eller Bra Miljöval är bättre än att välja ett tvättmedel som inte har dessa märkningar. Det allra bästa är förstås att skippa kemikalierna helt. 

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.