2022-05-26

Parfymfria dagen – rent har ingen doft

Parfymfria Dagen 1200X700.Jpg

Hur ren är egentligen luften omkring dig? Förmodligen inte så ren som du tror. Ofta kan inomhusluft vara mer förorenad än utomhusluft, och en anledning till detta är faktiskt den parfym som används för att ge rengöringsprodukter sin doft.   

Den 26 maj är det den årliga parfymfria dagen och det vill vi på SWATAB uppmärksamma genom att belysa fördelarna med parfymfria rengöringsalternativ. Parfym finns överallt, i tvättmedel, sköljmedel, tvål och andra rengöringsprodukter. Att utveckla allergi mot parfym är vanligare än man tror och kan medföra besvär i form av andningsproblem eller hudutslag. Att välja parfymfria alternativ vid städning och tvätt gynnar därför både din egen och andras hälsa.  

Parfymfritt – bra för både hälsan och miljön

Med SWATAB:s filtersystem DIRO kan du städa och tvätta utan kemikalier eller parfym. Vattnet omvandlas genom ett filtersystem till ett ultrarent, avjoniserat vatten, vilket innebär att joner från naturliga salter och mineraler tas bort. Detta gör att tvätten och ytorna kan bli helt rena utan städ- och tvättmedel med parfymer och kemikalier. 

Parfymen som används i vanliga rengöringsprodukter har nämligen ingen som helst rengöringskraft utan resulterar enbart i att det luktar kemikalier. Eftersom parfymen sitter kvar ganska länge efter att den applicerats betyder det att du fortsätter andas in de giftiga ämnena även en tid efter. Detta kan medföra en rad olika hälsoproblem, såsom astma, allergiska reaktioner och idag lider ungefär en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning med överkänslighet för doft och parfym. Dessutom är dessa parfymer ofta inte biologiskt nedbrytbara vilket innebär att de är giftiga för våra hav och vatten och de djur som lever där de släpps ut. 

Parfymfritt är bra för både hälsan och miljön. Vill du veta mer om hur vårt filtersystem DIRO fungerar?

Läs mer här!

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.