2020-08-25

SKOLOR I KRISTIANSTAD SATSAR PÅ MILJÖN

Kulltorpsskolan Kristianstad.Png
Foto: Kulltorpsskolan Kristianstad

Vid två verksamheter i Skolområde Östra, Kulltorpskolan och Uddegårdens Förskola har man vässat miljötänket, man både städar och tvättar helt utan kemikalier.

Tänker på framtiden

Marie Andersson, Administrativ chef, och Carina Björk, Serviceledare för Skolområde Östra i Kristianstad berättar om satsningen.

Vi ville göra något som är riktigt bra för miljön. Vi strävar efter att ge våra barn en bra skola och en bra förskola, men vi vill också ge dem en bra framtid i en renare värld. Valet att både städa och tvätta helt utan kemikalier har förbättrat arbetsmiljön för både barn och personal.

Vi installerade ett DIRO filtersystem på Uddegården, som byggdes först. Erfarenheterna därifrån var så bra att vi beslutade att städa även den nya skolan utan kemikalier. Vi har dessutom en annan förskola som är byggd med samma materialval som Uddegården så där har vi möjlighet att jämföra städresultatet.

Ett annat krav som vi ställde på SWATAB var att produkten skulle miljömärkas, vilket är viktigt för oss som har Krav-märkta verksamheter. Företaget lyssnade på oss och nu är städvattnet märkt med Bra Miljöval.

Fungerar det?

På frågan om det verkligen blir rent med DIRO-vatten svarar Peter Truedsson, vaktmästare på Kulltorpsskolan så här: – ”Ja det blir det, vi är så nöjda, rent och fräscht helt utan kemikalier.

Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk i början, men nu när jag ser resultatet tycker jag att alla borde gå över till att använda detta. Det är min uppfattning att personalen är väldigt nöjd, både med städresultat och en förbättrad arbetsmiljö. Att städa och tvätta städmaterial utan kemikalier är ju dessutom en enorm miljövinst.

Bakgrund

Det svenska innovationsbolaget SWATAB har ett patenterat filtersystem som omvandlar vanligt kranvatten till DIRO-vatten. DIRO ersätter kemikalierna som används vid daglig städning och används även när städmaterialet tvättas.

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.