2023-04-28

Världsmiljödagen 2023

Varldsdag Miljo

Hur kan vi tillsammans reducera mängden plastavfall? Varje år den femte juni uppmärksammas världsmiljödagen globalt. Det är en dag som syftar till att sprida positiv och inspirerande förändring för en mer hållbar värld. Världsmiljödagen skapades på initiativ av FN 1973, vilket gör att dagen i år firar 50-årsjubileum.

Under världsmiljödagen engagerar sig årligen miljontals personer i olika projekt för att stoppa miljöförstöringen. Årets tema handlar om plastavfall. Mer än 400 miljoner ton plast produceras varje år och endast 10 procent av dessa återvinns. Uppskattningsvis hamnar runt 20 miljoner ton plast i hav, sjöar och vattendrag. Dessutom hamnar mängder av mikroplaster i maten vi äter och luften vi andas.

Fokus under världsmiljödagen ligger främst på de positiva förändringar som redan sker över hela jorden. Miljöministern i Nederländerna, som är en av årets värdar för världsmiljödagen, menar att detta är förändringar som vi inte längre kan skjuta på. 

“Som en del av flera policys riktade mot plast är Nederländerna och EU engagerade i att minska produktionen och konsumtionen av engångsplast, som kan och måste ersättas med hållbara och hållbara alternativ” säger Vivianne Heijnen i ett uttalande. 

Vi på SWATAB är stolta över vårt DIRO-filtersystem som renar vanligt kranvatten och gör det ultrarent och avjoniserat – inga ytterligare städ- eller tvättkemikalier behövs. Genom att installera en tappkran blir det dessutom enkelt att fylla på sprayflaskor direkt med DIRO-vatten. På så sätt kan städföretag drastiskt minska sin konsumtion av plastavfall från förpackningar. 

Just nu behöver alla dra sitt strå till stacken och på de sätt man kan minska sitt plastavfall och den negativa inverkan på miljön. Läs mer om DIRO och hur det fungerar här

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.