2023-03-22

Världsvattendagen vill påskynda omställningen!

Parfymfria Dagen 1200X700.Jpg

Den 22 mars uppmärksammas World Water Day globalt. Det är ett initiativ som ordnas av FN varje år för att lyfta frågan om allas rätt till rent vatten. I år handlar dagen om att alla måste dra sitt strå till stacken för att vi ska lyckas nå målet till 2030.

År 2015 antogs hållbarhetsmål 6 till den globala 2030-agendan. Målet innebär att säkerställa tillgänglighet och hållbar förvaltning av vatten för alla på jorden. Just nu ser det tyvärr inte ut som att vi kommer att nå målet inom de närmaste sju åren och för att driva på utvecklingen är årets tema för Världsvattendagen, eller World Water Day, att “påskynda omställningen”. 

Alla personer i världen påverkas av tillgången till rent vatten, men trots det finns det idag fortfarande miljarder människor som fortfarande lever utan den mänskliga rättigheten. Det i sin tur påverkar en rad utvecklingsområden. Otaliga skolor, företag, sjukvårdsanläggningar, lantbruk och fakbriker saknar en säker tillgång till vatten, vilket inverkar på deras verksamhet. 

Nu måste vi alla ta i för att göra en skillnad. I samband med Världsvattendagen har FN publicerat en lista på åtgärder varje person kan vidta för att skynda på omställningen och där handlar en av punkterna bland annat om att sluta förorena vattnet genom att spola ner kemikalier i avloppet.

Vi på SWATAB arbetar dagligen för att fler och fler aktörer inom städbranschen ska gå över till kemikaliefria produkter för att skydda grundvattnet från föroreningar och skona vår miljö. Vårt system DIRO, som genom filtrering gör det möjligt att tvätta och städa med ultrarent vatten, är bara ett exempel på moderna lösningar som kan bidra till en mer hållbar användning av planetens resurser. Att fler och fler väljer att avstå från kemikalier ser vi som en stor framgång, men den 22 mars hoppas vi blir en stor påminnelse till alla i vår bransch som ännu inte tagit steget. 

Tillsammans kan (och måste) vi göra skillnad!

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.