Städföretag

Årets miljöföretag Sesab

Årets miljöföretag Sesab städar kemikaliefritt med DIRO-vatten

När Sesab påbörjade sin omställning för ett mer miljövänligt städande var det SWATABs kemikaliefria lösningar som ledde vägen framåt. 2022 vann de utmärkelsen “Årets miljöföretag”. – Hållbar städning är jätteviktigt för oss – det är framtiden, säger företagets vd Nikola Baric.

Sesab är ett familjeföretag som startades 1981 och idag sysslar med allt inom städning och facility service. Nikola Baric började som säljare 1998 men sedan 2007 är han vd på företaget som omsätter 100 miljoner kronor och har runt 250 anställda i Malmö, Helsingborg, Halmstad och Göteborg.

– Jag har alltid känt att det är en spännande bransch där man kan vara med och påverka och där det finns mycket att göra. På Sesab brinner vi för hela branschen och tror på att vi kan göra en förändring tillsammans, säger Nikola. 

För ungefär fem år sedan började Sesabs styrelse titta på hur städningen kunde bli mer hållbar och miljövänlig. 

– Ju mer vi sett av vad som händer ute i vår omvärld, desto mer har vi känt att vi måste göra något. Som det ser ut idag med alla utsläpp… Det är inte positivt. Hållbar städning är jätteviktigt för oss – det är framtiden, säger Nikola. 

Upptäckte fördelarna med kemikaliefritt 

Det första steget mot ett mer hållbart städande var att Sesab tittade närmare på de städprodukter de använde. Alla produkter som används är Svanen godkända men man vill reducera användandet av kemikalier så långt det går. Sesab började se sig om efter andra alternativ på marknaden och började leta efter leverantörer där hela kedjan var kemikaliefri. Av en slump råkade företagets grundare Sven-Olof Land hamna vid Swatabs monter på en mässa och efter att ha lyssnat till vad de hade att säga ringde han genast upp Nikola. 

– Han sa “Här finns något som verkar väldigt intressant och som ligger i linje med vad vi vill”. Jag tänkte först “jaja”, vi hade ju redan använt rent vatten till att rengöra fasader och tvätta fönster länge, men när jag hörde mer om SWATABs produkter fick jag en aha-upplevelse. Det handlar inte bara om städningen utan även om hur man hanterar moppar och dukar och att med hjälp av DIRO-systemet kunna tvätta dem helt utan tvättmedel, säger Nikola. 

För Sesab lät SWATABs lösning nästan för bra för att vara sann. De gjorde många tester innan de blev övertygade om att det verkligen fungerade, men så fort systemet var installerat märkte de snabbt många fördelar utöver hållbarhetsaspekten. 

– Vi såg fördelar i arbetsmiljön, som att våra anställda som hade känslig hy plötsligt kunde städa utan handskar för första gången. Vi såg också fördelar ekonomiskt och när man kan göra besparingar även för kunderna blir det ju ännu bättre, då tänker jag främst på miljön. Det handlar inte bara om tvätteriet utan om att köra hela systemet fullt ut och fasa ut kemikalier så gott det går, säger Nikola.

Idag har Sesab rullat ut SWATABs DIRO-system på alla sina enheter och även hos en del större kunder. 

“Kan mycket mer än bara städ”

I slutet av 2022 kom nyheten om att Sesabs klimatfokus gett resultat och att de vunnit den ärofyllda utmärkelsen “Årets Miljöföretag 2022”. I motiveringen stod bland annat att “Sesab Service är ett företag som sätter medarbetare och arbetet för miljön i centrum. (...) De arbetar målmedvetet med att utveckla städtjänster i alla typer av fastigheter och tar ett helhetsgrepp på hela värdekedjan där endast rent vatten gäller. (...) De arbetar också aktivt med att få hela städbranschen att tänka nytt och fasa ut kemikalier där det är möjligt”. 

– Ju fler vi är som är med i den hållbara omställningen desto fortare kommer det att gå. Kan man göra något måste man göra det, man kan inte bara titta på. När man pratar om miljö och hållbarhet måste man våga ta steget och testa, säger Nikola. 

Att DIRO-vattnet gett ett bra resultat i Sesabs städning är tydligt. Något som enligt Nikola visar på ett särskilt gott betyg är att flera i personalen nu drömmer om att installera systemet hemma. Nikola själv drömmer om att minska företagets klimatavtryck ännu mer. 

– I framtiden vill jag kunna återvinna vattnet och på något sätt använda det igen. Det och att kunna fasa ut kemikalier helt och hållet för att bara köra med rent vatten är vad jag drömmer om, säger Nikola och avslutar: 

– Det viktiga för oss just nu är att få ut budskapet till våra befintliga och nya kunder om vilka hållbara alternativ som finns på marknaden idag. Vi och vår bransch kan göra skillnad för vår miljö.

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.