Kommun

Mönsterås Kommun

Att städa med DIRO – en seger för hela kommunen

Att miljön ligger Helen Johansson, enhetschef för städ på Mönsterås Kommun, varmt om hjärtat gör hon ingen större hemlighet av. När hon för ett par år sedan fick chansen att städa kemikaliefritt med DIRO-vatten märkte hon och övrig personal blixtsnabba resultat: “Arbetsmiljön nere i tvätteriet blev väsentligt mycket bättre”, säger hon.

Hon har jobbat på Mönsterås Kommun sedan 2003 och har mestadels jobbat inom kök. Efter ett antal år som kokerska och arbetsledare kände hon att ville testa något nytt, och i samma veva sade hennes företrädare upp sig. Sen 2018 är Helen enhetschef för städ vilket innebär att hon ansvarar för städpersonalen och den dagliga verksamheten.

Som avdelningschef köpte Helen efter ett tag in ett DIRO-system. Internt hade de pratat ganska länge om nackdelarna med att städa med kemikalier, och att städa med ultrarent vatten hade hon lite erfarenhet av sedan innan:

– Vi kom i kontakt med återförsäljaren Triator som berättade om DIRO-systemet. Vi gjorde prover och mätningar efter att vi städat med det och fick ett väldigt lyckat resultat. Triator var väldigt behjälpliga med att ge oss information kring uträkningar och svarade på alla våra frågor.

"Att man kan göra vinningar för miljön känns jätteviktigt"
Helen Johansson, enhetschef för städ på Mönsterås Kommun

Mönsterås Kommun har idag en central tvättstuga för tvätt av sina moppar och mikrodukar. Dessa, tillsammans med DIRO-vattnet hämtas och lämnas från deras verksamheter runt om i kommunen till det gemensamma tvätteriet. För organisationen i stort innebär det stora fördelar att kunna jobba hållbart:

– Vi har uppsatta miljömål i kommunen. Även ute i de andra verksamheterna jobbar man med ett stort miljöfokus. Att minska på kemikalierna i till exempel skolorna är ju förstås oerhört viktigt, barnen andas ju också in kemikalier från städningen. Att man kan göra vinningar för miljön känns jätteviktigt. Det är naivt att tänka att vi kommer sluta använda kemikalier helt och hållet, men om alla försöker dra sitt strå till stacken är vi en god bit på väg. Sen vi började använda DIRO använder vi betydligt mycket mindre kemikalier än vi gjorde innan.

Förbättrad luft för personalen

Det är inte bara för naturen DIRO gör en insats. Även personalen har upplevt stora förbättringar.

– Det kan ju samlas väldigt mycket kemikalier nere i tvätterierna. Arbetsmiljön blev väsentligt mycket bättre, väldigt snabbt. Framförallt upplevde vår personal att luften blev bättre. Det luktar inte heller så starkt vilket i stort ger en bättre arbetsmiljö. Miljön för vår personal är förstås minst lika viktig som det vi kan göra för naturen.

Vad har du för trendspaningar när det kommer till hållbar lokalvård?

– Med tanke på den vattenbrist vi har skulle det ju vara fantastiskt om man kunde hitta något enkelt och smart sätt att återvinna vatten på. Det kanske vi kommer att se i framtiden, vem vet?

Februari 2021

Helen Johansson, enhetschef för städ på Mönsterås Kommun

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.