Städföretag

OK Städ & Service

“När jag städar utan kemikalier hostar jag inte lika mycket”

Ann-Charlotte Olsson Klein sa för några år upp sig från tjänsten som förskollärare för att satsa helhjärtat på det egna städbolaget. Sedan en tid tillbaka städar hon med DIRO på ELON Richardsons-butiken i Karlstad – nu hoppas hon att fler butiker följer efter, inte minst tack vare de hälsoeffekter hon märkt: “När jag städar utan kemikalier hostar jag inte lika mycket”, säger hon.

För många är att följa sin dröm något som stannar på ritbordet, för Ann-Charlotte Olsson Klein blev det för några år sedan verklighet. Hon sa upp sig från tjänsten som förskollärare och började som arbetsledare på ett städföretag. Så fort hon kände att hon hade den erfarenheten som behövdes startade hon i januari 2019 sitt egna städbolag OK Städ & Service, och hon har inte ångrat sig en sekund.

– Jag städade mycket när jag var yngre och kände att det här är något jag verkligen kan. Med erfarenhet av att ha jobbat som arbetsledare kände jag att steget till att starta eget var ganska kort. Jag har dock valt att inte anställa utan kör själv vilket jag trivs väldigt bra med.

Kunderna varierar, men en kund skiljer sig markant från övriga. Elon Richardson-butiken i Karlstad har nämligen valt att städa enbart med DIRO sedan två år tillbaka, och hon medger att det fanns en viss skepticism i början.

– Jag ska ärligt säga att jag var skeptiskt till en början. Man är så indoktrinerad med att man måste använda kemikalier, inte minst för att det gör så att det luktar rent. Det tog dock inte mer än max ett par månader innan jag insåg att det blir lika rent som innan. Elon-butiken är stor och det cirkulerar så mycket kunder varje dag att det blir rejält smutsigt på golven. 

“Jag försöker sälja in DIRO till andra företag så fort jag får chansen, så bra funkar det”
Ann-Charlotte Olsson Klein, OK Städ & Service

DIRO används överallt i butiken i det dagliga städet, men hon tvättar också moppar och andra redskap med DIRO. Ann-Charlotte tycker att fler företag borde ta efter Elon Richardsons och hon märker själv stora skillnader på sin egen hälsa när hon städar med DIRO, kontra kemikalier.

– Jag städar fortfarande med en del kemikalier på andra ställen, men även om de kemikalier jag använder är miljöcertifierade märker jag skillnad. Mindre hudirritation till exempel, dessutom hostar jag mindre när jag använder DIRO. Det känns viktigt eftersom det i längden är mer hållbart att städa på detta sätt.

Ren doft och psykologin bakom

Hon fortsätter:
– Vid ett tillfälle när jag hade städat kom en kvinna in som jobbar i butiken men inte så ofta, hon sa att hon tyckte att det luktade rent och fräscht. Jag hade dock bara använt DIRO som ju är doftlöst. Många kanske uppfattar att de känner en viss doft när de ser någon som städar, vilket torde tyda på att det sitter mycket i huvudet på oss. Vi är också vana vid att vi uppfattar vissa platser som mer rena när vi känner att det doftar fräscht och rent. Det är ju dock kemikalier som luktar, vilket är viktigt att ta med sig.

Hon avslutar:
– Jag försöker sälja in DIRO till andra företag så fort jag får chansen, så bra funkar det. Och Elon Richardson ska ha en eloge för att de satsat på att göra planeten lite mer hållbar. Jag tror bara att det är en tidsfråga innan fler hakar på.

Oktober 2021

ELON Richardsons-butiken i Karlstad

 

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.