Städföretag

Sesab

“Tack vare SWATAB kan vi idag erbjuda stora som små företag en kemikaliefri städning”

Idag är det en självklarhet att hållbarhetsfrågor klättrat högt upp på agendan hos framgångsrika företag – och Sesab är inget undantag. Sedan 1981 har Sesab successivt tagit ny mark genom att erbjuda lokalvård med stort fokus på miljö och kvalitet. För drygt två år sedan korsades Sesab och SWATABs vägar vilket även kom att bli starten på ett långsiktigt samarbete. Nikola Baric, vd på Sesab, berättar mer.

– Det hela började med att min kollega, tillika ägare av Sesab, Sven-Olof Land träffade SWATAB på fastighetsmässan i Malmö för ungefär två år sedan. Han gick förbi deras monter och hajade till och kort därefter berättade Sven-Olof för mig om första mötet. Dagen därpå gick jag förbi SWATABs monter för att få en genomgång av hur systemet fungerar och resten är som det brukar kallas, historia.

Det är inget nytt för Sesab att städa med rent vatten. Däremot var möjligheten till att tvätta moppar och dukar utan tvättmedel något nytt för städ- och servicebolaget vilket snabbt väckte en nyfikenhet hos Nikola.

– Min första tanke var “Kan man verkligen tvätta utan tvättmedel?”. Jag ska inte sticka under stolen med att det tog ett tag för mig, och oss som bolag, att bli övertygade om att SWATABs system verkligen fungerar. När jag väl hade läst, vridit och vänt på alla frågor så var det dags för mig att sälja in lösningen till vår ledningsgrupp. Sagt och gjort, alla såg endast fördelar med SWATABs erbjudande och på den vägen är det. Inom kort bestämde vi oss för att installera det första DIRO-systemet på vårt huvudkontor i Malmö. Med tidens gång insåg vi att det bara finns fördelar med DIRO och har sedan dess följt upp med ytterligare system. I dagsläget har vi en handfull system installerade.

Att skräddarsy lösningar
Sesab stod inför utmaningen att skapa unika tvättprogram för deras olika typer av städobjekt. Dessutom brottades de med problem som att det var kostsamt att installera en hållbar lokalvård, specifikt på mindre objekt, vilket SWATAB kunnat råda bot på.

– Våra olika städobjekt har olika behov och förutsättningar, därmed krävs också olika former av städning. Det har bland annat att göra med vilken nivå av städning respektive destination de är i behov av, hur smutsigt det är och om det exempelvis finns mycket tvålrester kvar. För att kunna parera detta krävs olika tvättprogram. Tillsammans med SAWTAB har vi skapat skräddarsydda lösningar vilket vi haft stor nytta av.

"Det märktes tydligt från dag ett att det finns en oerhörd kompetens hos SWATAB. De lever som de lär vilket genomsyras i hela bolaget. Allt som SWATAB har sagt och gjort har uppfyllt våra förväntningar."
Nicola Balic, VD Sesab


Hållbar lokalvård ligger Sesab varmt om hjärtat. Tack vare samarbetet med SWATAB kan städ- och servicebolaget idag erbjuda stora som små företag en kemikaliefri städning. Redan efter en månad såg Sesab positiva effekter av DIRO-systemet och en avsevärd förbättrad miljö på deras tvätt-central i Malmö. På frågan om vilka resultat deras samarbete har gett svarar Nikola:

– Vårt samarbete har bland annat inneburit att SWATAB utvecklat en ny modell som heter FS90. Tillsammans har vi skapat en paketering med en inbyggd vattentank som rymmer nittio liter. Det har resulterat i att man kan tvätta, städa och fylla på skur-maskinen på städobjektet. Utöver de självklara miljömässiga fördelarna har vi även sett en ekonomisk vinning i att tvättmaskinerna är i mindre behov av service och reparation. Det är vad vi kallar för hållbar lokalvård.

Det är ingen tvekan om att Sesab har stora mål och visioner i sikte – och de går en ljus framtid till mötes tillsammans med SWATAB.

– Idag har vi ett antal system ute på våra objekt och de rullar på för fullt utan driftstörningar. Vi känner oss trygga med SWATAB och ser fram emot att ta nästa steg tillsammans. Vi på Sesab har stora framtidsvisioner om hur vi ska utvidga vår resa mot en fortsatt hållbar och klimatneutral framtid. Avslutningsvis, jag kan varmt rekommendera SWATAB till andra företag som vill ta sitt miljöarbete till nästa nivå.

Januari 2022

 

För mig blev det en Aha-upplevelse

Marie Widtfelt är arbetsledare på Sesab. Här berättar hon berättar om sin erfarenhet av DIRO och den Aha-upplevelse hon fick när hon hörde hur våra produkter fungerar.

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.