2021-12-15
Nu kan Tibro kommun både städa och tvätta utan kemikalier
Med hjälp av SWATAB kan Tibro kommun både städa och tvätta helt kemikaliefritt – “en enorm vinst för alla i kommunen”
Tack vare SWATAB så städas och tvättas numera häften av Tibro kommuns ytor helt utan kemikalier, vilket förhoppningsvis kan förebygga att personalen råkar ut för allergiska reaktioner med sjukskrivningar som följd. Målet är nu att kommunen ska kunna använda sig av tekniken för all den kommunala städningen i den mån det är möjligt, berättar Conny Runbacken, städledare på Tibro kommun.
I Tibro kommun har allrengöringsmedlet ersatts mot DIRO-vatten – ett ultrarent avjoniserat vatten där alla salter, mineraler och joner tagits bort.
– För att få vattnet extra rent så att vi kan tvätta våra städmoppar och microfiberdukar med det kör vi det genom processen omvänd osmos, vilket innebär att vattnet pressas med högt tryck genom ett filter.
Resultatet, förklarar han, är rena städmoppar och dukar som går att städa med på direkten. Och med hjälp av DIRO-vatten på sprayflaska kan alla ytor enkelt torkas av med microfiberdukar för ett långsiktigt renare resultat.
Städningen är enklare att utföra
Conny förklarar att när man städar med kemikalier blir det alltid en yta kvar som smutsen fastnar i, men nu finns det inga kemikalier för smutsen att fastna i.
– DIRO-vattnet strävar alltid efter att återställa sig själv, vilket innebär att när det kommer i kontakt med ytor samlar det upp alla salter och mineraler som finns i smuts. Kvar finns inte längre någon yta för smutsen att fastna i. Min personal upplever därför att städmomenten går mycket enklare att utföra.
Till kollegornas glädje är även illaluktande tvättstugor ett minne blott, fortsätter Conny:
– Vanligtvis luktar städenhetens smutstvätt inte särskilt gott, med flera tvättmaskiner som går varma hela dagarna, och med gamla kemikalier och smuts som är kvar på mopparna. Allt sånt är borta nu, det är fantastiskt, folk har nästan svårt att förstå hur det egentligen är möjligt.
“Att slippa kemikalier i vardagen är en enorm vinst för alla”
Eftersom Conny tidigare arbetat som processtekniker inom en kemikalieintensiv bransch var avjoniserat vatten inget nytt fenomen för honom. Tvärtom hade han länge inspirerats av andra kommuner som exempelvis Laxå kommun, som tidigare anammat och gått i bräschen för städtekniken.
– Jag hade länge velat att vi skulle gå mot en kemikaliefri städning, men knäckfrågan har alltid varit tvätten av våra städmoppar, eftersom det tidigare har varit svårt att få dem riktigt rena. Men med hjälp av SWATAB och deras process omvänd osmos kan vi både städa med DIRO-vatten och dessutom tvätta helt utan kemikalier.
För Conny personligen såväl som för hans kollegor känns det bra att minska mängden kemikalier i ett samhälle där vi tenderar att omge oss av dem i vardagen – vilket i värsta fall kan ge upphov till allergiska reaktioner och andningssvårigheter.
– Att vi nu kan både städa och tvätta utan kemikalier har inte bara gett en positiv hälsoeffekt för vår städpersonal och förbättrat deras arbetsmiljö, utan även för alla som dagligen vistas i lokalerna, och däribland barnen i skolorna som leker på golvet. Att slippa kemikalier i kommunens lokaler är en enorm vinst för alla.
Målet – en kemikaliefri kommun
Idag har kommunen fyra rengöringsanläggningar som används dagligen, varav en finns på en kommunal skola. I praktiken innebär det att hela 50 procent av kommunens totalt 80 000 kvadratmeter hålls rena med hjälp av DIRO – men målet är att siffran ska öka.
– När min personal upptäckte att det gick precis lika bra att städa utan kemikalier blev de eld och lågor och tyckte att det var en riktigt bra idé. Målet är nu därför en total utbyggnad av det här så att vi kan använda det i hela kommunen så långt det är möjligt.
Ytterligare ett kvitto på att DIRO fungerar är att två av kommunens anställda som tidigare haft problem med astma och allergier sagt att deras halsbesvär blivit bättre och att de inte längre har samma problem med andningen, berättar Conny.
– De starka lukterna som fanns förut är borta, de har inte längre svårt att andas och efter att ha jobbat en hel arbetsdag är de inte längre lika trötta. I längden tror vi att det även kan bidra till färre sjukskrivningar för vår personal som dagligen handskas med städmedel.
Kort och gott – efter att ha upptäckt de många fördelarna med DIRO kommer Tibro kommun inte sluta att städa kemikaliefritt i första hand.
– Vår personal vill inte gå tillbaka till hur vi städade innan. Personligen tror jag att det här är framtiden för städbranschen, avslutar Conny Runbacken.